Kan du leve søppelfritt i én uke?

Zero-Waste-Week-1024x683

I morgen , mandag, starter Zero Waste Week, en årlig kampanje for å øke bevisstheten rundt søppel. Vi nordmenn produserer svimlende 440 kg avfall i året. Hver. Er dette god bruk av jordas begrensede ressurser? Svaret er åpenbart «nei». Jeg er overbevist om at vi må endre måten vi tenker på søppel på, og en søppelfri uke er en god anledning til å bli mer oppmerksom på hvor mye søppel vi omgir oss med . Vil du bli med?

En uke uten å produsere noe som helst avfall (papir og plast til resirkulering teller også med) høres kanskje uoverkommelig ut, men det trenger ikke være så vanskelig å redusere søppelberget dramatisk. Bevisste valg i hverdagen, og litt planlegging, kan være alt som skal til.

Her er mine tips for en søppelfri uke:

 1. Ta med vannflaske, handlenett og ev. kaffekopp (hvis du pleier å kjøpe kaffe til å ta med). Legg det i veska nå, så husker du det.
 2. Si «nei takk» til engangsprodukter som sugerør og engangsbestikk. Mye er helt unødvendig (det går faktisk an å drikke brus uten sugerør), eller kan elimineres ved litt planlegging. Vet du at du skal grille i parken, så ta med en flergangsgrill og spisesaker.20150607_154828
 3. Bruk klut. Prøv å dropp sminkeservietter og tørkerull i en uke, og bruk klut i stedet. Fortrinnsvis to forskjellige kluter. OLYMPUS DIGITAL CAMERA
 4. Bruk opp mat du allerede har i kjøleskapet. Søppelfri uke er en god anledning til å gjøre en kjøleskapsopprydding, og bruke opp de vasne gulerøttene som ligger innerst i grønnsaksskuffen (de er supergode i gryteretter).
 5. Prøv å legge merke til emballasje i matbutikken. Er det mulig å velge alternativer med mindre emballasje? Kanskje det er en idé å ta en uke som vegetarianer? Grønnsaker og frukt finnes det mye av i løsvekt, og tørre linser/bønner har vanligvis lite emballasje i forhold til hvor mye mat man får. Om du har løsvektsbutikker i nærheten (som Mølleren Sylvia og Ekte Vare i Oslo), er dette også et bra tidspunkt å oppsøke dem på! Ellers kan det være lurt å ikke ha en helt fast plan om hva du skal handle, men heller se hva slags matvarer du finner, og improvisere matlagingen rundt disse.OLYMPUS DIGITAL CAMERA
 6. Shoppestopp. Siden det bare er snakk om én uke, burde det ikke være så vanskelig å unngå å kjøpe ting (utover mat)?
 7. Matavfall som eggeskall og kaffegrut er ikke søppel, så ikke kast det i restavfallet. Matavfall inneholder mye vann, og reduserer derfor virkningsgraden på forbrenningsanlegget (det vi at det blir mindre produsert energi) når det brennes sammen med restavfallet. Når matavfall brennes, går også næringsstoffene tapt. Om renovasjonsetaten der du bor ikke samler inn matavfall, og du ikke har egen kompost, kan du legge matavfallet i en bøtte med lokk, og grave det ned i et blomsterbedd på slutten av uka. P2212795.JPG
 8. Det er greit å ikke være perfekt. Søppel har en tendens til å snike seg inn på en når man minst venter det. Når dette skjer: ta vare på søpla du produserer denne uka. Det er supernyttig å se hvor problemområdene er, sånn at man kan lage en plan for å forbedre seg.

Flere tips finnes under taggen søppelfri her på Grønne hensikter, og hvis du melder deg opp på Zero Waste Week sin mailingliste, får du mail med nyttige tips gjennom uka. Det har jeg gjort!

Reklamer
Kan du leve søppelfritt i én uke?

2 kommentarer om “Kan du leve søppelfritt i én uke?

 1. Ingvild sier:

  Herregud! Jeg kan ikke forstå hvordan jeg ikke har vært inne på bloggen din før nå? Men bedre sent enn aldri. Det er slik at tanken om å starte en blogg hvor jeg informerer om en grønnere, og mer bærekraftig livsstil har surret rundt i hodet en god stund. Men jeg vet at jeg har for lite bakgrunnskunnskaper om det jeg ønsker å fremme, og ønsker å gjøre det på en profesjonell og «riktig» måte. Omtrent slik du har gjort det. Så fortsett den gode jobben du gjør! Jeg ser det er en stund siden du blogget sist, så jeg krysser fingre for at du ikke har sluttet.

  Uansett, tusen takk! Det varmer å se at andre mennesker jobber for en grønnere hverdag.

  Liker

  1. Hei! Takk for hyggelige ord, det er veldig fint å høre at du liker bloggen. Men start gjerne en egen blogg du også! Jo fler, jo bedre, tenker jeg. Research kan du gjøre underveis, det gjør i allefall jeg.

   Jeg har vært dårlig til å blogge i det siste, men har planer om å komme igang igjen. Det er tross alt veldig mye mer å skrive om! Trenger bare litt flere timer i døgnet… 🙂

   Liker

Legg igjen en kommentar

Fyll inn i feltene under, eller klikk på et ikon for å logge inn:

WordPress.com-logo

Du kommenterer med bruk av din WordPress.com konto. Logg ut /  Endre )

Google+-bilde

Du kommenterer med bruk av din Google+ konto. Logg ut /  Endre )

Twitter-bilde

Du kommenterer med bruk av din Twitter konto. Logg ut /  Endre )

Facebookbilde

Du kommenterer med bruk av din Facebook konto. Logg ut /  Endre )

Kobler til %s