121. Spir!

121

De første frøene er kommet i jorda i kjøkkenhagen, men det er fortsatt mange uker til det dukker opp noe som det går an å spise. Heldigvis finnes det en snarvei til egengrodde grønnsaker, nemlig spirer. 

Spirer er stappfulle av næringsstoffer, og superenkle å gro på eget kjøkken. Det går an å spire masse ulike frø, linser og bønner. Alfa-alfafrø, mungbønner, kikerter, erter, linser, solsikkefrø og sennepsfrø er noen eksempler, men det er i grunnen bare å prøve seg frem med dem man har. Akkurat nå spirer jeg mungbønner.

Når det kommer til miljø, så gjelder omtrent det samme for spirer som for bønner, bare at de er enda litt bedre, fordi det er ikke er nødvendig å bruke energi på å koke dem. Spis så mye du kan, med andre ord.

Hvordan lage spirer? Jo, nå skal du høre. Det går an å kjøpe egne spireglass, å spire i en stoffpose som henger over vasken, eller å spire i et glass med ostelerret over, men jeg foretrekker syltetøyglass med hull i lokket.

Du trenger:

Frø eller tørre bønner/linser
Et stort syltetøyglass
Hammer
Spiker

Lag hull i lokket til syltetøyglasset med hammer og spiker. Størrelsen på hullene avhenger av hva du skal spire; hullene bør helst være så små at frøene ikke faller ut.

OLYMPUS DIGITAL CAMERA
Lag hull i syltetøyglasset.

Fyll syltetøyglasset 1/4 fullt med bønner/frø/linser. Husk at spirene tar mye mer plass enn de tørre frøene, så ta heller for lite enn for mye. Fyll deretter glasset opp med vann, og la det stå mørkt (f.eks. inne i et kjøkkenskap) over natta.

Neste morgen tømmer du glasset for vann, skyller bønnene, og tømmer glasset igjen. Så settes glasset på skrå opp ned i en skål, og settes tilbake i kjøkkenskapet. Sånn her:

OLYMPUS DIGITAL CAMERA
Spireglass i kjøkkenskapet. Det er lurt å sette det i et skap man kikker i ofte, så glemmer man dem ikke…

Avhengig av hva du spirer, vil de begynne å spire etter 1-3 dager. Mens du venter på at spirene skal få passe størrelse, bør de skylles hver morgen og kveld. Når du er fornøyd med spirene, bør de oppbevares i kjøleskap og spises ganske raskt. Spirer er ferskvare.

OLYMPUS DIGITAL CAMERA
Spirede mungbønner. Jeg har tatt ut ca. halvparten av glasset til å spise nå, og tenker å la resten få spire litt til.
OLYMPUS DIGITAL CAMERA
Spirede mungbønner på brødskive med linsepostei. Godt og supersunt!

Om spirer er godt, spør du? Mens jeg skrev dette innlegget, har jeg gomlet i meg mesteparten av spireskåla på bildet som snacks…

121. Spir!

3 kommentarer om “121. Spir!

  1. Ich selber benutze gekaufte Sprossengläser und ziehe damit beispielsweise Radieschensamen und Senfkörner zu Sprossen. Ich benutze sie hauptsächlich zum Salat. 🙂

    Liker

Legg igjen en kommentar