27. Spis bønner og linser

#27 (1)

Belgfrukter er skikkelig bra, både for folk og for miljøet. Bønner og linser inneholder masse næringsstoffer, inkludert gode mengder protein, og er anvendelig i overraskende mye forskjellig mat (smakt bønnebrownies?). Belgfrukter er også supert for jordbruket, blant annet fordi plantene binder nitrogen fra lufta, og dermed reduserer behovet for gjødsel (og redusert behov for kunstgjødsel sparer også CO₂). Etter å ha lest denne og denne artikkelen, er jeg nesten overbevist om at belgfrukter er løsningen på selve klimakrisa (ok, bare nesten)!

Når det gjelder klimagassutslippet, så er dette typisk 2-3 kg per kg tørre bønner, og bønnene veier ca. 3 ganger så mye etter bløtlegging og koking. Forutsatt at det går med 1,5 kWh til å koke den kiloen med tørre bønner, kan vi legge til et par hundre gram CO₂ på klimagassutslippet, men vi havner allikevel kun på ca. 1 kg CO₂-ekvivalenter for kg kokte bønner. Og når vi snakker gram CO₂-ekvivalenter per kcal, så er det ikke mye som slår bønnene:

gram per kcal
Slengt sammen fort og gæli. Tallene kommer herifra og herifra, samt egne beregninger (bønner og biff). 

Jeg spiser vanligvis ganske mye belgfrukter, spesielt kikerter og linser, og skal fortsette med det. Det jeg skal bli flinkere til er å spise bønner utenom middag, som f.eks. hummus som snacks eller linsepostei på brødskiva.

Reklamer
27. Spis bønner og linser

2 kommentarer om “27. Spis bønner og linser

Legg igjen en kommentar

Fyll inn i feltene under, eller klikk på et ikon for å logge inn:

WordPress.com-logo

Du kommenterer med bruk av din WordPress.com konto. Logg ut /  Endre )

Google+-bilde

Du kommenterer med bruk av din Google+ konto. Logg ut /  Endre )

Twitter-bilde

Du kommenterer med bruk av din Twitter konto. Logg ut /  Endre )

Facebookbilde

Du kommenterer med bruk av din Facebook konto. Logg ut /  Endre )

w

Kobler til %s