22. Bruk klærne en ekstra dag

_22

Regelen min er som følger: Hvis klærne ikke lukter vondt, skal de ikke i vaskemaskinen. Flekker kan fjernes med en klut, og tøy kan eventuelt henges ut til lufting for å bli litt friskere (ok, jeg gjør ikke dette, men jeg har tenkt til å begynne med det!), men vasken skal drøyes  så lenge som mulig.

En vaskemaskin ( A+)  har et strømforbruk på ca. 1 kWh per vask (6 kg). Ved å redusere klesvask med en vask per uke, spares altså ca. 50 kWh per år, noe som (med nordisk strømmiks) tilsvarer et klimagassutslipp på 10 kg CO2-ekvivalenter. Hvis du i tillegg dropper å bruke tørketrommel (ca. 2 kWh per vask), blir besparelsen tredobbel.

Vasking sliter dessuten på klærne, som om de brukes noen dager ekstra mellom hver vask, holder de også lenger. Penger og ressurser spart! Og tiden som tidligere ble brukt til å vaske og henge opp klær kan brukes til noe man har mer lyst til. Som å skrive blogginnlegg.

Vaskemaskinen min har vært ødelagt en stund (jeg skal få den reparert, altså, jeg har bare ikke kommet så langt ennå), noe som gjør at jeg må bruke fellesvaskeriet i borettslaget. Dette har vist seg å gjøre «underverker» for vaskefrekvensen min. Siden jeg aldri greier å huske på når jeg har booket tid på maskinene, blir det til at jeg bare vasker klær når det er helt krise (da går jeg ned i kjelleren hver 2. time og sjekker om noen andre har glemt timen sin). Det blir altså ingen halve maskiner her i gården, og jeg er ganske kritisk til hva som havner i skittentøyskurven. Sånn sett er det blitt et litt ufrivillig miljøtiltak…

Kilde: WRAP (2010) Environmental Life Cycle Assessment (LCA) Study of Replacement and Refurbishment options for household washing machines, MDD019. Report prepared by G Fisher, Banbury, WRAP. Tilgjengelig her.

22. Bruk klærne en ekstra dag

2 kommentarer om “22. Bruk klærne en ekstra dag

  1. Anne sier:

    Mitt tips; kjøp rådenim!
    Mindre kjemikalier er gått med i farging og etterbehandling, og de trengs bare å vaskes for hånd i kaldtvann en gang i mellom, da blir også buksene finest!
    (Og best av alt er norskdesignede/-produserte bukser, Livid Jeans!)

    Liker

Legg igjen en kommentar

Fyll inn i feltene under, eller klikk på et ikon for å logge inn:

WordPress.com-logo

Du kommenterer med bruk av din WordPress.com konto. Logg ut /  Endre )

Google-bilde

Du kommenterer med bruk av din Google konto. Logg ut /  Endre )

Twitter-bilde

Du kommenterer med bruk av din Twitter konto. Logg ut /  Endre )

Facebookbilde

Du kommenterer med bruk av din Facebook konto. Logg ut /  Endre )

Kobler til %s