Hjemmelaget såpe

Grønne hensikter: Hvordan lage såpe

Å lage såpe høres fancy ut, med det er egentlig superenkelt! Jeg har skrevet om det en gang tidligere, på søstra mi sin blogg (som for tiden er i dvale). Denne gangen tenkte jeg at jeg skulle gjøre det mer skikkelig, med bilder og greier. Og siden jeg postet oppskrift på kokossåpe tidligere, blir det olivensåpe denne gangen. Det er en mild og fin såpe som kan brukes til det meste.

Såpe blir til gjennom en reaksjon (basisk hydrolyse) mellom fettsyrer og en alkalie/base. I denne dannes det glyserol og alkalisalter, hvor av sistnevnte er den egentlige såpa, mens glyserolen har fuktighetsgivende egenskaper. Rent konkret blander man olje og lut, og ender opp med såpe. Ganske så gøy! Ulike oljer har ulik sammensetning av fettsyrer, og dette gir såpe forskjellig egenskaper avhengig av hva slags olje man lager den på. Oppskriften som kommer her er en nydelig og enkel såpe, laget kun på olivenolje. Hvis du vil bruke andre oljer er det essensielt å kjøre oppskriften gjennom en såpekalkulator for å bestemme riktig mengde lut.

Klar? Da kjører vi i gang!

Utstyr:
En gryte eller bolle til å blande såpen i (ikke aluminium)
2 glass, kopper eller skåler
Noe å røre med (ikke aluminium eller tre)
Stavmikser
Slikkepott
Kjøkkenvekt
En tom melkekartong

Ingredienser
500 g olivenolje (OBS! Ikke det samme som 0,5 liter)
63 g kaustisk soda
150 ml vann

Ikke kjøp den dyreste olivenoljen. Raffinert olje fungerer helt fint her. Kaustisk soda finnes i matbutikken sammen med vaskemidlene.

Først: Ta på oppvaskhansker og briller. Lut er etsende, og den konsentrasjonen som vi jobber med her er ganske sterk. Så pass på å ikke få noe på kroppen eller i øynene! Det kan være greit å sperre inne eventuelle kjæledyr/barn/kjærester som kunne komme til å forstyrre.

Ok? Da er du klar til å begynne kokkeleringen. Det starter med å måle opp kaustisk soda i en kopp. Her er det viktig å være nøyaktig! Deretter måler du opp vann i en annen kopp. Sett så begge koppene under kjøkkenvifta og slå den på. Gassen som utvikler seg når du blander lut er nemlig ikke så god å puste inn, så da er det greit med ventilering. Luten blandes ved å helle kaustisk soda forsiktig opp i koppen med vann, mens du rører rundt hele tiden.

OLYMPUS DIGITAL CAMERA
Kaustisk soda veies nøyaktig opp.
OLYMPUS DIGITAL CAMERA
Kaustisk soda blandes i vann (under omrøring).
OLYMPUS DIGITAL CAMERA
Bland godt til alle sodakrystallene er oppløst.
OLYMPUS DIGITAL CAMERA
Varmeutvikling. La luten stå til den får romtemperatur.

Ved reaksjonen mellom kaustisk soda og vann utvikler det seg mye varme, og temperaturen på luten vil havne på ca. 60 grader. I det neste steget i såpelagingen er det viktig at olje og lut har samme temperatur. Det går an å varme opp oljen, men den enkleste løsningen er definitivt å la luten stå på kjøkkenbenken et par timer, til den har fått romtemperatur.

Mens du venter kan du skjære av toppen på melkekartongen, sånn at det er klar til å bli såpeform.

Har luten fått romtemperatur? Da kan du ta fram en liten bolle eller gryte, og veie opp oljen. Hell så oppi luten, og ta fram stavmikseren. Såpeblandingen er ganske tyntflytende med en gang, og skal mikses med stavmikser til den tykner. Vær forsiktig når du setter i gang stavmikseren, ellers ender du opp med etsende såpemasse over hele kjøkkenet. Jeg snakker av erfaring…

Blandingen er ferdig når den ser ut som kakerøre. Da heller du den over i melkekartongen, og setter den bort et par dager, til såpen er stiv. Noen liker å holde såpen varm mens den stivner, da dette gjør den hardere og gir noe fargeforandring. Olivensåpe blir f.eks. noe mørkere og grønnaktig om den holdes varm under herdingen. Selv synes jeg olivensåpe blir best om den får stivne kaldt.

Når såpen er stiv, river du opp melkekartongen (og legger den til resirkulering) og skjær deretter såpen opp i passende stykker.

OLYMPUS DIGITAL CAMERA
Luten helles i oljen.
OLYMPUS DIGITAL CAMERA
Uferdig såpe.
OLYMPUS DIGITAL CAMERA
Ferdig såpe
20150201_115642
Hell såpen opp i melkekartongen.
såpexx
Ferdig såpe! For å få finere kanter, går det an å gå over dem med en potetskreller.

Såpen modne i minst 4 uker før den brukes. Dette er for å være sikker på at det ikke er noe fri lut igjen i såpen. Jeg vil i midlertid anbefale å la den ligge enda lenger, gjerne flere måneder, da olivensåpe bare blir bedre med alderen. Den olivensåpen jeg har på badet nå er drøyt 2 år gammel og er veldig fin!

såpe0
Såpe i bruk.
Hjemmelaget såpe

45 kommentarer om “Hjemmelaget såpe

  1. Knut Martin sier:

    Veldig illustrativ oppskrift! Flotte bilder. Kan man erstatte oliven olje i oppskriften med t.eks 250g Delfia kokosfett+200g olivenolje+50g Soya olje . Pluss litt kaffigrut og havsalt?

    Likt av 1 person

    1. Takk! Ja, det går an å bruke andre oljer, men da må mengden kaustisk soda endres. Den oppskriften som du foreslår trenger 74 gram kaustisk soda (ved 7% overfetting). Kaffegrut og havsalt tilsettes til slutt, etter at såpen er ferdig blandet.

      Liker

    2. Såpa med havrekli,kaffi og havsalt har nå tørka i 2 mndr. Den er fortsatt litt myk. Men skummer og smører bra. Hvordan få hardere konsistens? Bruke talg i stedet for olje?

      Liker

      1. Hmm, det kan være flere grunner til at såpa er myk. Det er enten kombinasjonen av oljer (se på «hardness» i såpekalkulatoren), eller at det er for mye vann i såpa. Om du bruker «default» verdi i såpekalkulatoren er vann 38% av olja. Mesteparten av vannet må fordampe ut av såpa, så jo mer vann du bruker, jo lenger tid tar tørkeprosessen. Det er grunnen til at jeg pleier å redusere vannet til 30% av oljen. Lengre tørketid vil altså sannsynligvis gjøre såpen hardere. Ellers kan også såpen blir hardere om du blander ingrediense varme (rundt 70 grader), og holder formen varm/isolert det første døgnet, i stedet for å blande dem ved romtemperatur. Da får såpa en annen konsistens (den går gjennom «gel phase», les mer her: http://www.soapqueen.com/bath-and-body-tutorials/tips-and-tricks/gel-phase/).

        Hvis du bytter ut olivenoljen med talg, vil nok det gi en hardere såpe, men med såpass mye delfiafett som du har i oppskriften, ville jeg ikke tro det skulle være nødvendig. Men det er alltids gøy å eksperimentere!

        Likt av 1 person

  2. Kari sier:

    Hei
    Lurer på om det er normalt at såpen revner på midten under stivneprosessen? Vil den sette seg igjen?

    Liker

    1. Ja, det skjer noen ganger. Jeg tror det skyldes at såpemassen er blitt for varm (eller, mer riktig: har fått en litt for rask temperaturendring), og de gangene det har skjedd for meg har jeg bare latt den stå noen dager ekstra i formen og så har sprekken nesten blitt borte igjen. Forhåpentligvis går det bra for deg også!

      Liker

  3. Marie sier:

    Bra oppskrift! Nå har jeg lagd såpe, men jeg fikk både revne på toppen og tror ikke den ble godt nok blandet sammen, den var litt marmorert da jeg delte den opp. Dessuten åpenbarte det seg noen luftbobler også… Men øvelse gjør mester.

    Har noen poser med såperefill som skal brukes opp mens såpen ligger og modnes. Det blir spennende å prøve!

    Hvilken lutkalkulator bruker du?

    Liker

    1. Takk for det! Jeg oppbevarer ferdig såpe i skoesker i papp. Såpen har godt av å få puste litt, om den har litt luft rundt seg fortsetter den å tørke og blir hardere etter hvert som månedene går.

      Liker

  4. Hei.
    Jeg har laget såpe nå for første gang, ikke etter din oppskrift. (Prøver den neste gang). Såpen er nå 24 timer og tatt den ut av formen og allt ser fint ut.
    Men når jeg prøver den så skummer den ikke??
    Er det normalt??
    Den både lukter og kjennes ut som såpe.
    Alle ingrediensene var målt opp etter en såpe kalkulator.

    Liker

    1. Hei! Ikke bruk såpen din ennå! Den må modnes i omtrent en måned før den er klar til bruk. Sannsynligvis vil den skumme litt bedre når den er ferdig. Ellers avhenger skummet av hva slags olje du bruker. Olivenolje gir ganske lite skum uansett hvor lenge såpen har modnet, så om du vil ha en skummende såpe, anbefaler jeg å bruke noe annet. Kokos gir bra skum!

      Liker

  5. Nina sier:

    Hei! Jeg lagde såpe for første gang for 4 uker siden, etter din oppskrift -og det fungerte utmerket 🙂 Spenningen var stor da den skulle prøves i dag! Gleden ble enda større, den virket 🙂 🙂 men etter en stund, da jeg skulle bruke den igjen -var det dannet seg et geléaktig lag på undersiden. Litt ekkelt..! Vet du hvorfor det skjer? Er den for «ung»?
    Også lurer jeg på om du har tips til hvordan fargesette såpen? Prøvde meg med grønn konditorfarge…ikke spesielt vellykket!

    Liker

  6. Lise sier:

    Hei! Nå har jeg laga såpa, og er veldig spent når jeg skal ta den ut av formen for å dele og legge til tørk. Du sier i kommentarfeltet at du legger den i en skoeske for at den skal få puste. Pakker du inn stykkene i papir eller ligger de løst oppi boksen? Og et spørsmål til, er det ok å blande inn ulike ting etter at den er rørt ferdig, før den skal stivne? Blir konsistensen bra da også? Har lest et annet sted at når den er ferdig modna kan den raspes opp og blandes med vann og ulike ting? Hva er best? Supert innlegg som var lett å følge 🙂 Gleder meg om to mnd!!

    Liker

    1. Hei! Jeg oppbevarer såpene løst i skoeskene, på høykant med litt luft i mellom. Om du skal pakke inn, er det lurt å vente til de er modne; såpene krymper nemlig litt i modningsprosessen, så ev. innpakning kan komme til å sitte løst om du er litt for ivrig 😉 Det går vanligvis fint å blande inn ting (som f.eks. kaffegrut eller havregryn for en skrubbeeffekt) i såpen etter den er ferdig rørt, og før den stivner. Avhenging av hva du blander inn, kan det påvirke saåpekonsistensen slik at den blir vanskelig å jobbe med, men det er bare å prøve seg fram… Jeg har prøvd å «smelte om» opprevet såpe tidligere, men syntes det var vanskelig å få det ordentlig flytende. Mulig jeg gjorde noe feil. Kanskje du får det til? 🙂 Lykke til med å gjøre ferdig såpen!

      Liker

      1. Veronica sier:

        Hei : ) Det er fullt mulig å smelte såpen for videre spennende blandinger av forskjellige sorter. Har nå laget flere såkalte basissåper med forskjellige resepter (oppskrifter), der jeg også har bearbeidet såpen videre. Ved overfetting / bearbeidet såpe er det mye større sjanse for en vellykket såpe der baseoljer, farger og dufter blir godt bevart. Det en gjør er å male opp basissåpen på feks et rivjern, deretter ha den malte såpen og riktig mengde vann i en kjele, som igjen står oppi en større kjele som det kun er vann i, for en forsiktig oppvarming på komfyren. Røre forsiktig, slik at en unngår skumming, men all såpe skal smelte (ikke koke) Nedsmeltingen kan ta fra 20 min til en time. Ha i resten av vannet. Når såpen har en fin kremet konsistens, taes den til side og det er bare å tilsette det en ønsker. Blir den for tykk, ha i mer vann, og er den for tynn, er det bare å røre mer. Rør til blandingen kjølner, og ha den i smurte former. disse kan være ganske myke, så vær varsom når dem taes ut etter at det har blitt en hard overflate. Settes til tørk i 2-8 uker! Du kan også ha i frukt, urter og blomster som du ønsker. men ved urter, frukt, blomster og grønnsaker bør det tilsettes fiksativer som gjør såpen mer holdbar, og det gjør at duftene også varer lengre. Feks: eterisk tetreolje (konserveringsmiddel, motvirker bakterier, sopp og virus), Benzoin ( kvae, som kan fås på apoteket, flytende, eller i fast form og med nydelig duft) E-vitamin og rosmarineekstrakt( ikke eterisk olje, konserveringsmiddel.

        Likt av 1 person

  7. Hei
    Jeg vurderer å lage såpe fra scratch eller kjøpe såpemasse(mulig begge måter blir prøvd) og har derfor et par spørsmål.
    – hvor mange såper får du av denne oppskriften? og hvor store lager du bitene?
    – kan man bruke såpeformer istedet for melkekartong/ildfastform?
    – kan man bruke både duftoljer og såpefarger i denne(og den på den andre bloggen) oppskriften?

    også lurer jeg på om du har noen ærfaring med ferdig såpemasse?

    Liker

    1. Hei! Beklager sent svar, jeg så ikke kommentaren.

      1. Oppskriften gir 6-8 såper, avhengig av hvor store de er. Jeg pleier å lage såper på ca. 100 gram hver.
      2. Såpeformer i silikon går bra. Plastformer er jeg ikke sikker på
      3. Ja, men duftoljer og såpefarge som er beregnet på ferdigkjøpt såpemasse er som regel ikke egnet, da de blir ødelagt av lut. Eteriske oljer fungerer bedre, eller så kan du kjøpe duftoljer som er beregnet for «cold prosess soap»

      Jeg laget endel såpe av ferdig såpemasse da jeg var yngre, og det er jo lettere enn å lage såpen selv, men ikke på langt nær like gøy 🙂

      Liker

  8. Marit sier:

    Hei! Takk for god forklaring på såpelaging 🙂 Eg lura på ein ting; eg ser at det står nokon stadar at ein bør ha eigne reiskapar til såpelaging som ein ikkje brukar til andre ting etterpå. Gjer du dette? LItt dumt viss ein må ha ein eigen stavmiksar, kjele++ til berre såpelaging. Er det ikkje godt nok å vaske dei godt etterpå med kokande vatn til dømes? Og ein ting til; eg har ikkje stavmiksar, trur du det går an å røre for hand eller med eit anna kjøkenreiskap som til dømes blender?

    Liker

    1. Hei! Jeg bruker de samme redskapene, men vasker dem godt etter at jeg har laget såpe. Null problem!

      Første gang jeg lagde såpe prøvde jeg uten stavmikser. Det tok fryktelig lang tid, så jeg gav opp… men skal visstnok gå. Jeg tror ikke jeg ville brukt blender, man har litt for lite kontroll på hva som skjer og såpa kan begynne å stivne før du merker noe. Eller eksplodere (visstnok. Har ikke opplevd det selv).

      Liker

  9. villkatta sier:

    Går det an å lage på kokosolje? 🙂 Som jeg evt. varmer litt slik at den blir flytende? Må jeg bruke andre blandingsforhold med kaustisk soda da? (tenker ikke på delfiafett nå)

    Super blogg, forresten! Forsøker å bli helt sjølvhjulpen på kroppspleie og husholdningsprodukter, dette var til god hjelp 🙂

    Liker

    1. Ja, kaldpresset kokosolje burde gå fint. Men kjør oppskriften din gjennom en såpekalkulator for å finne riktig mengde kaustisk soda. Jeg tror kaldpresset kokosolje er den kokosolja med lavest smeltepunkt (når du velger olje i kalkulatoren).

      Liker

  10. Tore sier:

    Hallo! Jeg har en oppskrift det det ikke står noe om at man skal vente i 4 uker. Oppskriften inneholder lut. Er dette en feil, eller kan man bruke såpen med en gang?

    Liker

    1. Hei! Det er mulig du har en oppskrift på kokt såpe («hot process soap»). Da kokes såpeblandingen i flere timer, til den får en geleaktig konsistens, før den helles i former. Dette gir en såpe som kan brukes umiddelbart. Jeg lager såpe i en kald prosess, og sparer tid når såpen lages, men må vente med å bruke den.

      Liker

  11. Hei. Jeg laget en god del såper i fjor sommer som jeg ble ganske fornøyd med. Jeg kjøpte noe fargestoff på Pandura men fargen «forsvant» i såpen. Det er nok en eller annen reaksjon som skjer med luten. Jeg er veldig glad i Lavendelsåpe og lurer på om du vet hvordan jeg kan få den fine lilla fargen.Har lest om noe som heter Alfalfa.

    Liker

  12. Marit Bø sier:

    Dette var en veldig enkel oppskrift, den skal jeg prøve. Skal ha i rosmarin og kamomille eteriske oljer.

    Liker

  13. Hei! Tusen takk for fantastisk bra og enkel oppskrift på såpe 🙂 Hvis jeg skal tilsette eterisk olje, urter, appelsinskall eller lignende, trenger jeg da å gjøre om på resten av oppskriften, mengde olje og sånn? Eller kan jeg bare lage såpemassen først, og så ta opp i det andre før jeg heller det i formen?

    Liker

    1. Hei, og beklager sent svar! Om du skal tilsette eterisk olje, skal den egentlig regnes med i den totale mengden med olje (du reduserer mengden annen olje, altså), men det er vanligvis såpass små mengder at det går bra uten å gjøre endringer. Andre ting er det bare å tilsette uten å gjøre endringer.

      Liker

  14. Kitty sier:

    Hei, jeg prøvde å se etter såpe oppskrift basert på kokosolje/fett som du skrev du hadde laget først, men fant ikke. Fant heller ikke oppskrift på shampo bar 🙂 Ellers takk for en spennende Blogg!
    Hilsen Kitty

    Likt av 1 person

  15. Lise Marie Grønvik sier:

    Skal lage ny såpe av såperester.Hva er riktig vannmengde i opprevne såperester?

    Liker

  16. Malin sier:

    Skjønte ikke helt den kalkulatoren, vet du hvordan forholdet blir med raps eller solsikkeolje?

    Liker

  17. Henrik sier:

    Hei – junior (7) og jeg har kokkerert i dag, med stor spenning og aktsomhet for kraftig kjøkkenkjemi. Takk for fin, og så langt suksessrik beskrivelse 🙂
    Vi er over i “herdefasen” og har fylt opp i to former; en som skal stivne kaldt, og en for varmere herding. Spørsmålet er; hva er kjølig og hva er varmt? (En står “svalt” i kjellerboden i ca 15 grader, en står “nokså varmt” i ovnen på 55 grader – den i ovnen er foreløpig mykere, men absolutt mørkere i fargen).

    Liker

  18. marthe sier:

    hei! kan det funke å putte vaniljestang og frøene i såpen etter at den er pisket sammen for å få vaniljesåpe?

    Liker

    1. Jeg har ikke prøvd, men det kan sikkert gå. Om du vil ha ordentlig vaniljeduft, tror jeg dog at jeg heller ville ha tilsatt eterisk vaniljeolje.

      Liker

  19. Tusen takk for anledning, alle tiders! Du bruker metall som skje og mikser, det er tillat og ingen problem?
    Jeg bor i Tyskland og får ikke kaustisk soda i butikker, men kannskje du kan gi meg kemiske navn på det? En slags natron?
    Kan man smelte sepen etterpå og tilsette aromaer eller alkoholbasert tinkturer eller ringblomstolje?
    Jeg har smeltet ferdig økologisk glyserinsepe og laget meg fint sepe, men jeg vil gjerne våge meg å lage riktig såpe selv.

    Liker

    1. Hei! Metall går fint, så lenge det ikke er stål, og ikke aluminium. Kaustisk soda er natriumhydroksid (NaOH), de har det sikkert i Tyskland under et annet navn. Det går an å smelte såpen etterpå, men det er ikke helt rett fram. Jeg har prøvd, og ikke fått det til… mistenker at jeg kanskje bare har vært for utålmodig. Om du vil forsøke, google «rebatching cold process soap».

      Liker

Legg igjen en kommentar