Kjøttfri mandag: Dynegrøt

dynegrøt

Når jeg har melk som er gått ut på dato, blir det ofte til at jeg lager vafler eller grøt. Denne gangen ble det grøt. Dynegrøt! Om noen ikke har hørt om dynegrøt: Greia er at i stedet for å koke grøt på en stekeplate i mange timer, gir man den et oppkok, for så å sette den bort, godt isolert, til den er ferdig. Sånt sparer energi og arbeid! Superhusmor Fru Henriette Schøneberg Erchen skriver følgende om dynegrøt sin klassiker av en kokebok (6. utg, 1925):

«Høikassekokning

Høikassekokning er visstnok nu almindelig kjendt og skattet, ikke alene fordi man sparer brændsel, men ogsaa fordi maten blir saa meget mere velsmakende, kokt paa denne maate. – Benyt en tæt kasse, kurv eller avskjæring, fyld den tæt med møi; over gryten lægges en pute trukket med løst vasketræk og stoppet med høi.

Bruk av kassen frembyder saa mange fordele, at hvert hus er forpligtet til at ha en, men NB. – også at bruke den. Dog nøiagtighet maa til, uorden straffer sig her som altid.

Følgende ting må passes paa:
1. Gryten maa ha tætsluttende lok.
2. Gryten maa sættes spilkokende og saa hurtig som mulig i kassen
3. Dæk gryten fast med høiputen
4. Luk kassens lok straks til og aapn den ikke før en liten stund før maten skal spises

Al mat der trænger lang kok, egner sig for høikassekokning, f.eks. kjøtsuppe og kjøt, grøt, belgfrugter, bankekjøt. (…) Maten må koke en tid over ilden, før den sættes i kassen. Melkemat og poteter i 10 minutter; større kjøtstykker 1/4-3/4 time.

Beregn at maten maa staa mindst dobbelt saa længe i høikassen som paa komfyren.

La maten faa et opkok paa komfyr eller apparat, før den serveres.

Mat som kjøt og suppe, bønner, salt kjøt og flesk, gamle høner osv. kan godt staa i kassen natten over.»

Jeg må innrømme at jeg har litt lyst til å bygge meg en høykasse. Men i mangel på høy fungerer det fint å sette gryta i senga, godt pakket inn i en dyne. Derav dynegrøt.

20150125_095156

Oppskrift på risengrynsgrøt er som følger:

Ingredienser
2 porsjoner

1 dl grøtris
2 dl vann
5 dl helmelk
1/4 ts salt

Kok opp vannet. Tilsett ris og salt, og la det putre til vannet er kokt inn. Tilsett så melken, og kok opp under omrøring. Putt så på lokk og la gryta stå innpakket i en dyne i noen timer. Når du er sulten: gi grøten et lite oppkok og spe eventuelt på med mer melk om den trengs.

Advertisements
Kjøttfri mandag: Dynegrøt

Legg igjen en kommentar

Fyll inn i feltene under, eller klikk på et ikon for å logge inn:

WordPress.com-logo

Du kommenterer med bruk av din WordPress.com konto. Logg ut / Endre )

Twitter picture

Du kommenterer med bruk av din Twitter konto. Logg ut / Endre )

Facebookbilde

Du kommenterer med bruk av din Facebook konto. Logg ut / Endre )

Google+ photo

Du kommenterer med bruk av din Google+ konto. Logg ut / Endre )

Kobler til %s